zondag 15 augustus 2010


Beste Yunomi-lezers,


Het is intussen een tijdje geleden dat jullie nog iets van mij gehoord hebben. Dit heeft uiteraard alles te maken met het drukke schema dat onze Belgen de afgelopen dagen hebben gehad. Van zodra wij in het Olympisch dorp zijn aangekomen, zijn wij van de ene verbazing in de andere gevallen. Te beginnen bij het eerste avondfestival ter opening van het Olympisch dorp. Tijdens deze avondsessie konden alle atleten reeds kennis maken met de “Champions” die gedurende deze Jeugd Olympische Spelen ter beschikking zullen staan van alle jongeren en hen met groot enthousiasme zullen aanmoedigen. De 30 Young Ambassadors hebben eveneens het beste van zichzelf gegeven door een “drumming act” op te voeren en de atleten aan te sporen om naast hun competitie de in het kader van de Olympische Waarden “Friendship – Respect – Excellence” zoveel mogelijk aan activiteiten deel te nemen en atleten vanuit alle uithoeken van de wereld te leren kennen en een mooie internationale vriendenkring uit te bouwen!


14 augustus 2010: Openingsceremonie. In één woord: WAUW!!! Het organisatiecomité SYOCOG en het IOC hebben duidelijk alles op alles gezet om alle genodigden, de Singaporesen, en in de eerste plaats de atleten, een oogverblindende show te geven. De ceremonie vond immers plaats in Marina Bay op een floating platform in het hartje van Singapore. Te midden van het water konden wij samen met de delegatie een prachtig spektakel aanschouwen. De Belgen waren alvast in form. Vanaf het moment in het Olympisch dorp dat de hele delegatie samen was, hebben wij reeds in het dorp onze Wave ingezet! Zo hebben wij “Cook Island” en vele andere delegaties op sleeptouw genomen. Jaja, wie nu nog niet weet wie de Belgen zijn ;-) ! De 7000 (!) acteurs die deelnamen aan de show brachten onmiddellijk de sfeer erin door alle atleten te verwelkomen alvorens het stadion te betreden. Vanaf de eerste tot en met de laatste noot waren we allen onder de indruk! De Olympische eedaflegging, onze vaandeldraagster – Anne-Sophie Mestdagh (tennis)- die het podium betrad, de Olympische hymne, de speech van dr. Jacques Rogge, om nog maar niet te spreken over de symboliek achter deze show. Het orgelpunt was uiteraard het binnenkomen en aansteken van de Olympische vlam. Dit moment greep iedereen naar de keel, er vloeiden zelfs bijna traantjes van ontroering bij onze delegatie! Een moment dat in ons geheugen staat gegrift en dat wij nooit meer zullen vergeten.

Vandaag – 15 augustus- hebben wij de eer en het genoegen gehad om dr. Jacques Rogge –Voorzitter Internationaal Olympisch Comité – en Monseigneur le Prince Philippe te ontvangen in het dorp. De voorzitter en de prins hebben zeer uitgebreid de tijd genomen om alle Belgen te ontmoeten en een praatje met hen te slaan. Onze atleten hebben een foto mogen nemen met de prins en hun deelname aan de Jeugd Olympische Spelen mogen toelichten. De sfeer was –zoals de atleten zelf zeggen- COOL! De atleten hebben samen met de Prins Filip en dr. Jacques Rogge gegeten in het Olympisch Restaurant en een T-shirt overhandigd met alle namen van het Belgian Junior Olympic Team. Nadien heeft Prins Filip de training van de hockey-jongens gevolgd. Als afscheidscadeau hebben Mattias (BMX) en Anne-Sophie (tennis) voor zijn kinderen elk een Olympische Mascotte overhandigd: 2 Merly’s en 2 Lyo’s.

Ziezo, binnen een uurtje staat een bezoek van de delegatie aan de Belgische ambassade op het programma.
Later meer hierover evenals een toelichting van de eerste resultaten van onze Belgen.

Groetjes,

Julie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten